Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Θεωρία της Loica Νούμερο 7




'Οταν βιώσεις την κατάσταση "τρίγωνο" -και δεν αναφέρομαι ούτε στα πανοράματος ούτε στο Βερμούδων (αν και θα προτιμούσες ένα από αυτά )- Προσπάθησε να φανείς ψύχραιμος και λογικός. Μην υστεριάσεις...για όλα υπάρχει μια λογική εξήγηση. Απλά μαθηματικά που έλεγε ο παππούς μου (όχι ότι μπορώ και παραπάνω από τα απλά..).

Και μας κάλεσε εμένα και την φίλη μου για φαγητό, και πήγαμε εμείς συνάμμενες κουνάμενες  και προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος είχε ήδη επισκέψεις..είχε υποδεχθεί την καλή του που ήρθε από τα εξωτερικά για να μείνει. Το ξέραμε ότι θα γινότανε αργά η γρήγορα, αλλά όχι τη συγκεκριμένη στιγμή. Αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε, είναι δεν είναι...λίγο εγώ τον πράκτορα, λίγο τις ερωτήσεις κλειδί...τελικά ήταν σίγουρα. Αυτή ..η κοπέλα του, η έτσι του, το ταίρι του, ο δεσμός του*μπλιαχ*.
Γλυκιά και συμπαθητική *στον δικό της αθώο κόσμο(ή μπορεί και όχι) και εκείνος δήθεν υπεράνω και ξεκάθαρος (ερωτευμένος με την δικιά του, άσχετα που πριν δυο μέρες άλλα έλεγε στην δικιά μου). 
Εγώ το τρίτο μάτι(πόσο τρελαίνομαι να παρατηρώ)....Το τρίγωνο έχει τρεις γωνίες (κάτι μας είπες Loica... και το τετράγωνο τέσσερις). Όμως υπάρχουν διαφόρων ειδών τρίγωνα. Ορθογώνια, αμβλυγώνια, οξυγώνια. Το θέμα είναι σε πιά από τις τρεις γωνίες βρίσκεσαι ή θέλεις να βρίσκεσαι.
Επιλογές και συνδυασμοί άπειροι.
  • στην πάνω, κοιτώντας προς τα κάτω (αφ´ηψυλού κατά μία έννοια) τους άλλους δύο στις δύο άκρες της βάσης του τριγώνου ...πρόσεξε μην πέσεις όμως...
  • στην ορθή γωνία ,εκεί προσπαθείς να τα δεις όσο πιο εξισορροπημένα γίνεται, χωρίς απαραίτητα να διαλέγεις κιόλας . Η αναποφασιστικότητα είναι βασικό στοιχέιο στην προκειμένη περίπτωση.
  • στην οξεία. Εκεί έχουμε πρόβλημα..μεγάλο..οξεία η κατάσταση..σαν την σκωλικοειδήτιδα ένα πράγμα..
Καθένας στην γωνία του (και γωνιά του επίσης), έχει και ένα συγκεκριμένο ατού, εκτός από τους πολλούς προβληματισμούς...
Επίσης, συνήθως στα τρίγωνα υπάρχει διάχυτη τύφλωση (ανεξαρτήτως γωνίας). Από την φύση της η γωνία δεν σου επιτρέπει να δεις την κατάσταση σφαιρικά (εξού και η λέξη σφαίρα..κύκλος..). Είσαι κλεισμένος στην οπτική σου...

Τώρα, στην Ψυχολογία μάθαμε (πολύ intelectual μας το παίζεις σήμερα Loica..) την λατρεμένη θεωρία της γνωστικής ασυνέπειας..που αναπαριστάται πολύ επιτυχημένα, με το αγαπημένο μας....ΤΡΙΓΩΝΟ!
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη θεωρία (ας συγχωρεθώ για την απλοποιήσή της), η στάση που έχουμε απέναντι σε ένα πρόσωπο, αντικείμενο, φιλοσοφία είναι είτε θετική είτε αρνητική , είτε χλιαρή είτε αδιάφορη (γιατί δεν μου αρέσουν τα δίπολα).Για να είμαστε λοιπόν σε μια αρμονία ψυχική συνήθως πρέπει το άτομο που διατηρώ μια κάποια σχέση να τρέφει θετικά συναισθήματα απέναντι στο αντικείμενο/υποκείμενο του πόθου, για να συμβαδίζει με την δική μου ψυχική κατάσταση.
Όμως, αν  ο/η σύντροφος (γκόμενος/α) διατηρεί μια στάση εμφανώς αρνητική  απέναντι στο αντικέιμενο/υποκείμενο του πόθου ,ενώ ο μπερδεμένος θετική (προφανώς), ή πρέπει να αλλάξει την στάση του απέναντι στο αντικείμενο του πόθου  ( άρα την επιθυμία του γι' αυτόν/ην), ή αλλάζει  απέναντι στον σύντροφο του (άσχετα που η σχέση  ήδη έχει πληγεί..λόγω αλλαγής δυναμικής ).

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ..ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ (γιατί περί αυτού πρόκειται..). 
Εννοείται πώς η περίπτωση να σε συμπαθήσει ο απατημένος /η (βαρυά κουβέντα...),και να γίνεται όλοι μια ευτυχισμένη παρέα.. κομματάκι δύσκολο..αν και ποτέ δεν ξέρεις στην εποχή μας.

Kαι ....αν ο λεγάμενος (ο λεγόμενος μπερδεμένος ...) δεν έχει σκοπό να αλλάξει στάση ; δεν ξέρει τι να διαλέξει βρε αδερφέ (και ποιóς μας λέει ότι πρέπει πάντα να διαλέγουμε ή το ένα ή το άλλο στην ζωή;(αυτός ο Πλάτωνας μας κατέστρεψε..))...Εκεί ο κλήρος πέφτει στον γενναίο! Ή γίνεσαι κολλητός με το ζευγάρι του μπερδεμένου(μου 'χει συμβεί και αυτό..) ή προκαλείς τον μπερδεμένο κύριο (και την τύχη σου )μέχρι να πετύχεις την αλλαγή της στάσης του πιο υπέρ σου, ή επιλέγεις άλλο .........γεωμετρικό σχήμα!
Γιατί;  τί έχει το πολύγωνο; Πιό ενδιαφέρον. Περισσότερες γωνίες, περισσότερες επιλογές και περιπέτειες(μιάς και ψοφάς..).Η κοινωνία μας είναι πλουραλιστική και επίσης σύμφωνα με ανθρωπολογικές έρευνες η μονογαμία είναι δυτικό "αγαθό"..δεν είμαστε από την φύση μας μονογαμικοί...
Εξάλλου πάντα πίστευα ότι τα τρίγωνα(στο θέμα μας), αντιπροσωπεύουν εγωκεντρισμό, ανταγωνισμό και ιεραρχία..ποιός θα επικρατήσει σε μία σχέση..δεν είναι και τόσο λειτουργικά από την φύση τους...είναι σαν η μία γωνία να προσπαθεί να επιβληθεί στην άλλη.


Πολύγωνο λοιπόν, είπα στην φίλη μου και της έκλεισα με νόημα το μάτι. Η ζωή έχει πολλά σχήματα και χρώματα..ας μην περιοριζόμαστε σε ένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου